Karin Söder
– Sveriges första kvinnliga utrikesminister, partiledare och socialminister.
Många gånger har Karin Söder varit ensam kvinna i stora politiska sammanhang. Hon bröt ett historiskt kvinnligt utanförskap.
- Jag minns väl den gången, när jag som nytillträdd utrikesminister, besökte Belgien tillsammans med kungen och drottningen. Vi var Sveriges utlandsrepresentation på den stora banketten. I vimlet frågade en man mig ”i vilken egenskap är din make representant här idag”.
Karin Söder blev ställd men svarade snabbt att hennes man tyvärr var hemma, men att hon själv var där som Sveriges utrikesminister.
En annan gång skulle Karin Söder flyga i arbetet. Med sig hade hon fyra sekreterare från UD. I planet fanns bara fyra lediga platser i businessklass. Flygpersonalen placerade de fyra manliga sekreterarna där och Karin i ekonomiklass. Att det var hon som var utrikesministern och inte sekreterare fick de reda på senare.
Karin menar inte att hon borde ha företräde till businessklass på grund av sin titel, men hon ifrågasätter att personalen tog för givet att en man måste ha den högsta positionen och att kvinnan självklart är den ständiga sekreteraren.
- Jag har aldrig blivit mobbad för att jag är kvinna, men i mitt arbete har jag mött män som förminskar kvinnor när argumenten tryter. Det gör mig arg, säger Karin.
Hon kallar sig sällan feminist utan pratar hellre om jämlikhet. Alla människors lika rätt och värde är grundläggande i en demokrati, vad det än må handla om.
Karin har arbetat mycket med sociala frågor som barnomsorg, barnvänligt arbetsliv under sin tid som socialminister i Fälldins regering. Det byggdes rekordmånga barnhem i Sverige under samma tid. Som utrikesminister engagerade hon sig starkt mot apartheid och drev frågan intensivt.
Idag bor hon i Täby och är fortfarande aktiv i kyrkofullmäktige och ordförande i Letterstedtska föreningen.
- Jag år åttio år, så man är ju inte så ung längre, säger Karin Söder obekymrat. Men det går att bra ändå.
Text: Anna-Karin Nyman