• / Nyheter
  • / Abir Al-Sahlani utsedd till Årets Centerfeminist 2023

Abir Al-Sahlani utsedd till Årets Centerfeminist 2023

Abir Al-Sahlani tilldelades Centerkvinnornas utmärkelse Årets Centerfeminist 2023 vid Centerpartiets partistämma i Örebro. Genom hennes kraftfulla handling att i EU-parlamentet klippa av sig håret till stöd för den kamp Irans kvinnor för riktatde hon strålkastarljuset mot upproret i Iran.

Abir Al-Sahlani är en stark parlamentariker som fått många nomineringar och kunde solklart utses till Årets Centerfeminist 2023. Hon uppmärksammar jämställdhetsfrågorna i EU-parlamentet och kämpar oförtrutet för kvinnors rättigheter, oavsett om det handlar om aborträtten i Polen, kvinnors frihet i Iran eller jämställdhet och jämlikhet i Sverige. Hennes kraftfulla handling att i EU-parlamentet klippa av sig håret till stöd för den kamp Irans kvinnor för har riktat strålkastarljuset mot upproret i Iran, EU-parlamentet, Centerpartiet, Centerkvinnorna och henne själv. Hon påtalade från talarstolen tydligt hur kön och bakgrund samt de ojämställda förtryckande strukturerna är anledningen till upproret i Iran.

Al-Sahlanis arbete är en viktig motor för att hela Centerrörelsen ska röra sig framåt i jämställdhetsfrågor och det påverkar hela samhället i en mer jämställd riktning. Hon är en förebild för många kvinnor i centerrörelsen.

Utmärkelsen Årets Centerfeminist instiftades 2018 av Centerkvinnorna och tilldelas en parlamentariker på antingen lokal, regional, nationell eller internationell nivå. Personen ska med driv och kraft ha kämpat för jämställdhet i samhället och bidragit till att centerrörelsens politik förbättrar och fördjupar sin liberala feministiska analys.