• / Nyheter
  • / Centerkvinnorna vill lyfta kvinnor i politiken

Centerkvinnorna vill lyfta kvinnor i politiken

Bild

Trots att politiken anses vara en av de mest jämställda sektorerna är det en bit kvar till faktiskt jämställdhet. Därför tar Centerkvinnorna initiativ till ett nätverk för förtroendevalda kvinnor inom Centerrörelsen.

Kvinnor, unga och utrikes födda är fortsatt underrepresenterade bland förtroendevalda i kommunerna visar statistik från SCB. Det är endast 32 procent kvinnor som har posten som kommunstyrelsens ordförande och 35 procent kvinnor som är regionstyrelsens ordförande. Kvinnor på förtroendeuppdrag har det också tuffare i politiken, visar Jämställdhetsmyndighetens rapport från 2019.

- Kvinnor behövs i politiken. Därför har Centerkvinnorna startat ett nätverk för kvinnor på ledande poster inom Centerrörelsen. Vi kallar det vårt Vattenhålsnätverk. Vi vill att nätverket ska kunna vara en trygg plats där förtroendevalda kvinnor kan mötas och stötta varandra. Det handlar om systerskap och att ge bränsle till det politiska uppdraget, säger Sofia Jarl förbundsordförande Centerkvinnorna.

Jämställdhetsmyndighetens rapport från 2019 visar att kvinnor i politiken utsätts för hot och sexuella trakasserier mer än vad män gör. Likaså hoppar kvinnor av sina förtroendeuppdrag i större utsträckning. Det visar att det är långt kvar till reell jämställdhet.

- Vi vet att kvinnor har det tuffare i politiken. Centerkvinnorna vill att förtroendevalda oavsett kön och ålder ska känna att de har faktisk möjlighet att utföra sitt politiska arbete. Där är vi inte idag. Nätverket är ett sätt att bidra. Det här en fråga som alla partier måste arbeta med för att värna om demokratin, säger Sofia Jarl.