• / Nyheter
  • / Sexuellt våld - ett globalt folkhälsoproblem

Sexuellt våld - ett globalt folkhälsoproblem

Bild

Den 25 november är det Orange Day, FN:s internationella dag för avskaffande av våld mot kvinnor. Centerkvinnorna vill sätta fokus mot det sexuella våldet, som trots #metoo fortfarande är ett globalt hälsoproblem.

Våld mot kvinnor sågs länge som en privat angelägenhet, men idag är mäns våld mot kvinnor erkänt som en kränkning av de mänskliga rättigheterna. Enligt Världshälsoorganisationen har nästan 60 procent av alla kvinnor någon gång utsatts för fysiska eller sexuella övergrepp. I Sverige har mer än var tredje kvinna varit utsatt för någon form av sexuellt övergrepp enligt Folkhälsomyndigheten.

Sedan hösten 2017 har vi en samtyckeslag i Sverige som har börjat ge viss effekt, men det finns mycket kvar att göra. De anmälda våldtäkterna ökar stadigt, men endast 5 av 100 anmälningar resulterar i en fällande dom. Vad beror det på? Under året har det skrivits om rättegångar som inte har fullföljts när målsägande inte har orkat att återge sin berättelse i detalj i rätten ytterligare en gång. Brottsförebyggande rådet, BRÅ, visar i sin granskning av våldtäktsärenden (2019:9) att våldtäktsoffret förhörs i 9 av 10 fall, oftast flera gånger. Det står i skarp kontrast till hur ofta den misstänkte förövaren får svara på frågor - endast hälften förhörs, ofta i slutet av utredningen.

Åklagarmyndighetens och Polismyndighetens tillsynsrapport (2019:1) visar att åklagare gör en bevisvärdering istället för att låta tingsrätten pröva om bevisen håller för fällande dom. Åklagarkammaren i Falun väcker åtal i fler fall och har genom sitt ändrade arbetssätt kunnat visa att det leder till fler fällande domar.

Centerkvinnorna vill att fler åklagarkammare arbetar efter Falun-modellen. Centerkvinnorna kräver också att all personal inom vård- och omsorgssektorn och rättsväsendet ska få förstärkt utbildning om sexualbrott samt att även domare ska genomgå utbildning för att få döma i sexualbrottsmål. Det är dags för rättsväsendet att fokusera på den misstänkte istället för att i oändlighet förhöra våldtäktsoffret. Centerkvinnorna vill att rättsväsendet säkerställer att den misstänkte förövaren alltid förhörs vid våldtäktsanmälningar, både för att förbättra förutsättningarna för fortsatt utredning och för att sända en viktig signal om samhällets inställning till brottet. Oavsett bevisläge är våldtäkt allvarligt! Det är hög tid att fler våldtäktsoffer får upprättelse.

Sofia Jarl
Förbundsordförande Centerkvinnorna