Abir Al Sahlani

Personbild

Följ Abirs kandidatur

Facebook

Twitter

"Jämställdhet är en prioriterad fråga för mig"

Abir Al-Sahlanis på plats 2 på EU-valslistan, har fått sin drivkraft från de utmaningar hon tacklade som 15-åring, ensam i ett främmande land. Nu brinner hon för att arbeta för kvinnors rättigheter i en tid när demokratin är hotad. Vilken är din drivkraft för att kandidera till EU-valet?


- Värderingarna, att stå upp mot högerpopulismen och för det som är rätt och anständigt. Mitt engagemang bottnar i att jag kom ensam till Sverige som 15 åring. Jag hade inte någon att vända mig till när människor skrek efter mig på gatan och jag kände mig otrygg. I Europaparlamentet hoppas jag kunna bidra till att mina barn ska få växa upp i en värld där de får utveckla sina personligheter och slipper att uppleva det jag har gjort. Centerpartiet kan ta den fighten!

Berätta om din flykt.
- Min pappa var politiskt aktiv mot regimen i Saddam Husseins Irak. Flykten var en nödvändighet, för att överleva. När jag befann mig i Bulgarien tillsammans med min mamma fick vi höra att min pappa var död. Eftersom det var en osäker tillvaro där skickade mamma mig till Sverige, det fanns inte tillräckligt med pengar för oss båda. Senare kom mamma efter och även pappa, som visade sig vara vid liv.

Du är Centerkvinna, varför blev du medlem?
- Det fanns inget alternativ! I Centerkvinnorna blir jag bekräftad och får inspiration i ett fredat rum. Den kärlek och kunskap som möter en i kvinnoförbundet är unik.

Du är en kraft för jämställdhet, på vilket sätt?
- Jag lyfter jämställdhet som en av mina prioriterade frågor, det är självklart för mig. När jag är i sammanhang med ojämställd representation är jag inte rädd för att höja rösten, eller slänga iväg en arg blick. Det hjälper! Jag är verkligen en kraft för jämställdhet.

Vilken är den viktigaste jämställdhetsfrågan i Europa?
- Förutom att försvara de vinningar som har gjorts för jämställdhet vill jag lyfta arbetsmarknadsfrågan. Det är viktigt att fler kvinnor i den europeiska unionen kommer ut i arbetslivet. Arbetet är en väg ut ur de kulturella och religiösa traditioner som är skadliga för kvinnor. Om de inte får ekonomisk frihet fortsätter de att vara ojämställda. Det är ett perspektiv jag vill ha med mig överallt i parlamentet.

Centerkvinnornas tre fokusfrågor är trafficking och prostitution, aborträtten och jämställd representation. Vad kan du säga om dem?
- Vi har landat helt rätt i de frågorna. Centerkvinnorna har förstått var fighten ska läggas. Vi måste bevaka och försvara de framsteg som har gjorts, och samtidigt driva utvecklingen framåt. Tyvärr finns det en backlash i många länder inom EU, som Polen och Ungern för att inte tala om Malta. Abortfrågan är en rättighetsfråga. Det gäller att vara väldigt vaksam på nyanserna i språket, så att inte rätten till kvinnors kroppar förskjuts till att bli en vårdfråga. När det gäller trafficking kan vi göra mycket tillsammans med andra på europeisk nivå. Det handlar om brottslighet! Och kvinnor måste stötta varandra över nationsgränserna när det gäller jämställd representation, till exempel när ministrar utses till ministerrådet.

Nämn en annan sakfråga du brinner för just nu?
- Jag vill försöka få på plats en resolution om tillgänglighet i samhället för alla - människor med fysiska, men också kognitiva funktionsvariationer. Det handlar om att tillgängliggöra demokratin.

Vad arbetade du med innan du blev politiker, och riksdagsledamot?
- Jag har arbetat med inkluderingsprojekt inom partiet och varit politiskt sakkunnig. I min ungdom jobbade jag som extralärare.

Berätta lite om dig själv!
- Jag har två barn, en flicka som är fem år och en pojke som är fyra år. Jag gifte mig och skaffade barn sent, det är det häftigaste jag har gjort! Jag är en familjemänniska och familjen betyder verkligen mycket för min man och mig. Facetime är en väldigt viktig del av våra liv! Vi bor i Aspudden i utkanten av Stockholm. Jag älskar att lägga en söndag på att laga mat och jag försöker hitta nya smaker på de rätter som vi åt hemma när jag var barn. Men jag gillar också dillkött och kokt potatis, och lagar köttbullar från grunden. Och så tycker jag det är jätteroligt att resa runt och kampanja!

Varför är det viktigt att rösta i valet!
- Vi står inför ett vägskäl. Det blir väldigt tydligt när man ser att partier som har haft en demokratisk ryggrad börjar backa.

Om Abir

Sysselsättning: Riksdagsledamot

Bostadsort: Hägersten, Stockholm

Plats på EU-valslistan: #2

Kampanjsida: Abir till Bryssel