• / Nyheter
  • / Ekonomiskt våld vid bodelningar - när ska regeringen agera?

Ekonomiskt våld vid bodelningar - när ska regeringen agera?

Det är dags att ge kvinnor och barn den trygghet de förtjänar efter en skilsmässa, skriver Martina Johansson, Centerpartiets talesperson för familjerätt, och Malin Bergman, ordförande för Centerkvinnorna, i en debattartikel i Sydsvenskan.

Ännu ett år har passerat. Fortfarande står många svenska familjer utan lösningar på problemet med rättvisa och snabba bodelningar efter skilsmässor. Vi är glada över att leva i ett land där skilsmässa är ett alternativ. Men vi önskar också att nöden i och med skilsmässan tar slut. Istället tvingas många människor, särskilt kvinnor och barn, leva i ekonomiskt våld i flera år, ibland ett helt liv, efter en relation som borde vara över.

En viktig åtgärd för att hjälpa dem som utsätts för ekonomiskt våld efter en skilsmässa är att reformera de nuvarande lagarna kring bodelning. Många drabbas av bodelningar som drar ut på tiden i åratal. Den ena parten ger ofta upp på grund av brist på ork eller pengar, något som leder till orättvisa förlikningar.

För två år sedan lovade justitieminister Gunnar Strömmer (M) att ta frågan om behovet av en förändring av bodelningsreglerna vidare. Efter att två möten och ett år hade förflutit lovade han att en utredning skulle tillsättas.

Snart har ytterligare ett år passerat utan att en utredning har tillsatts.
Varför dröjer regeringen?

Det är anmärkningsvärt hur regeringen kan agera blixtsnabbt inom andra områden, som att införa lagar för att motverka gängkriminaliteten, men när det gäller ekonomiskt våld och skydd för kvinnor och barn verkar det inte vara lika bråttom. Den långsamma hanteringen skickar en tydlig signal. Regeringen prioriterar inte frågor som rör våld i nära relation särskilt högt.

Det är hög tid för en utredning som säkerställer rättvisa bodelningar. Centerkvinnorna och Centerpartiet föreslår konkreta åtgärder:

  • Inför en bortre tidsgräns för hur länge en bodelning ska få pågå efter att en bodelningsförrättare utsetts.
  • Inför vite för den part som förhalar processen.
  • Reformera och säkerställ rättshjälp så att den täcker bodelningar och höj grundstödet så att fler i en ekonomiskt utsatt situation kan ta del av rättshjälp.
  • Slopa betänktetiden för skilsmässor.
  • Ta bort avgiften på 900 kronor för att ansöka om skilsmässa.

Det är dags att regeringen tar ansvar och agerar för rättvisa bodelningar, så att de som drabbas – framför allt barn och ekonomiskt utsatta – får den hjälp och skydd de förtjänar. Vi kan inte vänta längre.

Läs debattartikeln i sin helhet