• / Nyheter
  • / Centerkvinnorna utser Annie Lööf till Årets Förebild 2023

Centerkvinnorna utser Annie Lööf till Årets Förebild 2023

På Internationella Kvinnodagen utnämner Centerkvinnorna Årets förebild. Utmärkelsen går till en kvinna som bidrar till att lyfta frågan om jämställdhet och kvinnors rättigheter på den politiska agendan. 2023 delas utmärkelsen Årets förebild ut till Annie Lööf.

Den 8 mars finns som en påminnelse om alla kvinnorättskämpar som har gått före och för alla som fortfarande kämpar för jämställdhet. Centerkvinnorna utnämner Annie Lööf, tidigare partiledare för Centerpartiet, till Årets förebild 2023.

  • Trots hat och hot har Annie outtröttligt kämpat vidare och stått upp för anständighet, alla människors lika rätt och värde, demokratins grunder och rättsstatens principer. Hon har samlat vårt parti och varit en självklart lysande stjärna när det kommer till jämställdhetsfrågor, säger Malin Bergman, förbundsordförande i Centerkvinnorna.

Priset delades ut av Inger Fredriksson vid ett evenemang på riksorganisationens kansli den 8 mars, då framtidens jämställdhetsutmaningar och Centerrörelsens svar på dem diskuterades av en panel bestående av Muharrem Demirok, partiledare Centerpartiet, Susanne von Tiedemann, generalsekreterare Centerkvinnorna, Ulrica Schenström, VD Fores och Elin Venholen, jämställdhetspolitisk talesperson CUF.

Motivering Årets förebild 2023:
Årets förebild har under många år varit en förebild för många kvinnor – både inom och utanför Centerrörelsen - högt uppskattad för sin bergfasta tydliga hållning mot trångsynthet, nationalism, skylla-alla-problem-på-invandringen och göra skillnad på människor.

Annie lyfter fram det som borde vara självklart i en frihetlig värld och har för det blivit hatad och hotad. Men Annie har också blivit älskad och beundrad för det. Vi lever i en osäker tid, med mer slitningar i samhället än på mycket länge och det är ledare som Annie som kan ingjuta hopp i våra hjärtan om att allt ändå inte är nattsvart.

Centerkvinnorna är stolta och glada över att få ha tillhört Centerpartiet med Annie som partiledare. Vi vet att hon lockat många andra välutbildade och/eller entreprenöriella kvinnor till partiet. Det Annie står för vill vi följa och vara del av. Annies dragningskraft kan inte nog betonas.

Centerkvinnorna har också vuxit sig starka under hennes tid som partiledare och vi har många starka kvinnor i partiet på toppositioner. Annie leder genom exempel och skapar på så vis en organisation dit starka, kraftfulla och kloka kvinnor dras och vågar tar plats.