• / Nyheter
  • / SCANNA FÖR BRÖSTCANCER HELA LIVET!

SCANNA FÖR BRÖSTCANCER HELA LIVET!

Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen bland kvinnor och i dag blir kvinnor kallade till screening för bröstcancer, som sker genom mammografi. Genom screening ökar möjligheten att upptäcka sjukdomen i tid, vilken i sin tur ökar möjligheten att behandla den. Men när kvinnor fyllt 74 år slutar kallelserna att komma. Som det är idag, erbjuds nämligen kvinnor mammografi endast upp till den åldern. Det vill vi ändra på!

Nästan nio av tio kvinnor som får diagnosen bröstcancer överlever. Det är delvis tack vare mer forskning och bättre vård, men också tack vare att vi genom screening kan upptäcka sjukdomen i tid. Cancer är dödligare i högre ålder och flera kvinnor insjuknar efter 70 år, även efter 74 år. Även om bröstcancer i sig inte är den dödligaste varianten av cancer, kan den sprida sig och bli mer svårbehandlad – särskilt om den förblir oupptäckt!

Vi är Centerkvinnor och toppkandidater till regioner i hela landet som vill att kvinnor kallas till screening under hela livet. Det ökar chanser för flera kvinnor att leva längre – och det tycker vi att vi är värda!

För en jämställd vård i hela livet måste kvinnor över 74 år få bättre vård. Det kommer vi Centerkvinnor i kämpa för i Sveriges regioner. Om du håller med oss – lägg din röst på Centerpartiet.

Malin Bergman, förbundsordförande Centerkvinnorna

Christine Lorne, 1:a på regionlistan, Stockholms län

Malin Forsbrand, 1:a på kommunlistan, Vaxholms kommun

Maria Kristoffersson, 1:a på regionlistan, Västerbotten Västra

Aida Karimli, 1:a på regionlistan, Västra Götaland Västra

Charlotte Bossen, 1:a på regionlistan, Sydvästra Skåne

Trine Vikinge, 2:a på regionlistan, Östergötland Linköping

Helene Zeland Bodin, 2:a på regionlistan, Uppsala Län södra

Ulrika Axelsson, 2:a på regionlistan, Sydöstra Skåne

Kristina Eriksson, 4:a på regionlistan, Västernorrland

Marie Persson, 7:a på regionlistan, Värmland