• / Nyheter
  • / Silvia Ingolfsdottir Åkermark Årets förebild 2021

Silvia Ingolfsdottir Åkermark Årets förebild 2021

Silvia_Ingolfsdottir

Centerkvinnornas utmärkelse ”Årets Förebild 2021” går till brottsmålsadvokaten Silvia Ingolfsdottir Åkermark.
- Silvia Ingolfsdottir Åkermark står på de utsattas sida och visar ett enormt mod i striden för kvinnors rättigheter, säger Sofia Jarl, förbundsordförande i Centerkvinnorna.

- Hon är en feministisk förebild som kämpar för att lyfta kvinnor och en värdig mottagare av Centerkvinnornas utmärkelse ”Årets förebild 2021”. Vi är glada och stolta över att tilldela henne denna utmärkelse, säger Sofia Jarl.

I samband med den Internationella Kvinnodagen delar Centerkvinnorna ut utmärkelsen ”Årets förebild”. I år överlämnade vice förbundsordförande Helena Vilhelmsson priset den 8 mars under ett digitalt evenemang på Facebook Live.

Silvia är en av Sveriges mest erfarna brottsmålsadvokater i rättsfall som gäller människohandel, koppleri och utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling och hon anlitas ofta som föreläsare samt som juridisk expert i TV och radio, där hon delar med sig av sina kunskaper och insikter. Hon är ledamot av Sveriges advokatsamfunds huvudstyrelse, vilket visar på den respekt hon uppbär även i den egna kåren.

Silvia brinner för att hjälpa och stå upp för dem som utsätts. Hon har flera gånger uppmärksammats i media för sina insatser och föreläser både i Sverige och Europa om samtyckeslagen. Enligt henne finns ett lagligt stöd för att samtycke inte ska kunna köpas.

Vad betyder det att få Centerkvinnornas utmärkelse, Årets förebild?
- Det är en enorm ära att få priset då Centerkvinnorna gör ett mycket bra arbete för att försöka hjälpa kvinnor att uppnå jämställdhet i vårt samhälle. Centerkvinnorna lyfter många viktiga frågor.

Hur kommer det sig att du började ta dig an den här typen av mål?
- Jag har alltid brunnit för att hjälpa utsatta kvinnor och barn. Det här är mitt sätt att försöka hjälpa dem och på så sätt bidra till ett bättre och mer jämställt samhälle, säger Silvia Ingolfsdottir Åkermark.