• / Nyheter
  • / Centerpartiet borde stödja förslag om skärpt sexköpslag 

Centerpartiet borde stödja förslag om skärpt sexköpslag 

Bild

Vi vill uppmana Centerpartiet att stödja regeringens förslag för en skärpning av sexköpslagen. Vi måste ta nästa steg för jämställdhet, skriver Centerkvinnorna och representanter för Centerpartiet på Altinget.

Året är 2020 och vi är mitt uppe i Coronakrisen. Detta till trots visar människor ändå engagemang och pekar på vilken politisk riktning Sverige ska ta. Vi ska inte göra avkall på jämställdheten för att det är kris, vi ska ta nästa steg för ett ännu mer jämställt Sverige. Det visar inte minst de senaste dagarnas debatt om sexköp.

Sexköpslagen är en grundbult i jämställdhetspolitiken. Sexköp är en form av mäns våld mot kvinnor, ett symptom på det patriarkala samhälle vi lever i. Berättelser från bland annat organisationer som Talita och nätverket Inte Din Hora vittnar om att sexköp är allt annat än ”frivilligt sexarbete”. Därför reagerar vi kraftigt mot att Centerpartiets ungdomsförbund, CUF, fortfarande vill legalisera sexköp.

För oss är det tydligt att vi har en lång väg kvar till jämställdhet i Sverige. Många av de orättvisor som drabbar kvinnor tas det ofta inte hänsyn till i den politik som förs. Centerkvinnorna kommer fortsätta vara en blåslampa på partiet. Som ett av Sveriges största kvinnoförbund har vi drivit på för förändring både inom partiet och i samhället i stort, sedan vi startade 1932. Vår yngsta medlem är 18 år och vår äldsta är 102 år. Det som förenar våra medlemmar är kampen för ett jämställt samhälle. Vi har ett artilleri med skarpa förslag för ekonomisk, strukturell och sexuell frihet. 2019 fick vi också med oss Centerpartiet i en del av dessa, till exempel att partiet skulle verka för en utredning av pornografins påverkan.

Vi välkomnar initiativet från regeringen och ser det som självklart att Centerpartiet ställer sig bakom en skärpning av sexköpslagen. Vi ser det som ett naturligt steg, eftersom C såg till att rösta igenom den första lagen 1998.

Det är hög tid att partiet tar nästa steg för jämställdhet.

Sofia Jarl, Centerkvinnornas förbundsordförande

Helena Vilhelmsson, vice ordförande Centerkvinnorna, riksdagsledamot Örebro, C

Julia Färjhage, vice ordförande Centerkvinnorna och kommunstyrelsens ordförande Lilla Edet

Solveig Zander, riksdagsledamot Uppsala län, C

Annika Qarlsson, riksdagsledamot Västra Götalands norra, C

Ta del av hela artikeln HÄR.
Slutrepliken till CUF:s replik hittar du HÄR.

Foto: unsplash.com, Jen Theodore