• / Nyheter
  • / Glastaket spricker, på vissa håll

Glastaket spricker, på vissa håll

Bild

Rättviseförmedlingens rapport visar att kvinnor, för fjärde året i rad, är underrepresenterade i svenska nyhetsmedier. Det har skett en liten ökning på 1,6 procentenheter jämfört med föregående rapport, men representationen är nästan oförändrad sedan år 2000. Trots att vi, mycket tack vare #metoo, haft den mest intensiva jämställdhetsdiskussionen på många år, är det fortfarande männen som i 7 av 10 fall uttalar sig som experter, tales- eller yrkespersoner.

”Om vi varje dag möts av en majoritet av män i nyheterna kommer vi till slut tro att män är mer lämpade att uttala sig än kvinnor”, säger Seher Yilmaz, på Rättviseförmedlingen.

Inte heller näringslivet är jämställt, men här syns på vissa håll djupa sprickor i glastaket. Stiftelsen Allbright, som tittar på börsbolagen, rapporterar att antalet vd-kvinnor nu är 28 %, ett lyft med hela 65 % jämfört med i fjol. Bland styrelseledamöterna är 34 % kvinnor, det handlar bara om en ökning på en procentenhet jämfört med förra året, men det är en viktig förändring eftersom ökningar i styrelsen, enligt Allbright, kraftigt påverkar såväl ledningsgrupper som linjechefer. Men, det finns ett stort aber - det finns fortfarande börsbolag som helt och hållet saknar kvinnor i toppen.

”De kvinnoförnekande bolagen utgör i dagsläget vart fjärde bolag. En av fyra vd:ar, samtliga män, ratar alltså kvinnor”, skriver Amanda Lundeteg, VD Stiftelsen Allbright.

Två steg framåt, ett steg bak. På totalen alltså.

Fördjupa dig gärna i rapporterna här:

Rättvisaren 2018 del 2. Klicka HÄR.

Allbrightrapporten 2018. Klicka HÄR.