• / Nyheter
  • / Sofia Jarl i utfrågning av Centerkvinnor som vill kandidera till Europaparlamentet

Sofia Jarl i utfrågning av Centerkvinnor som vill kandidera till Europaparlamentet

utfrågning

Igår kväll bjöd Centerkvinnorna in till digital utfrågning av Centerkvinnor som vill stå på Centerpartiets slutliga valsedel till Europaparlamentet. I videoutfrågningen deltog kandidater och medlemmar, personer från hela landet som kopplade upp sig i kommunhus i skydd från höststormen, kvällsmanglande i riksdagshuset, från bilköer, rullande tåg och stilla pendeltågstationer. Driftiga kvinnor som inte sitter hemma och rullar tummarna en höstmörk onsdagskväll!

Centerkvinnorna vill verka för alla medlemmars möjlighet till medvetna och välgrundade röster, läs gärna alla kandidatpresentationerna på Centerkvinnornas hemsida HÄR.

Ann-Christin L Frickner, gruppledare för Centerpartiet i Upplands Väsby, betonade vikten av att kvinnor tar plats och lyfter varandra. Frickner har både erfarenhet av att leda politiskt arbete och arbete i näringslivet, att förhandla och nå positiva resultat men också att stimulera samarbeten och samförstånd. Läs mer om Frickners kandidatur HÄR.

Karin Östring Bergman, regionpolitiker och företagare från Hisings Backa, fokuserade på hur den inre marknaden kan bidra till bättre förutsättningar för kvinnors företagande och socialt företagande. Allt företagande påverkas av beslut i EU och av att den inre marknadens fyra friheter fungerar, fri rörlighet för varor, tjänster, personer och kapital. Läs mer om Östring Bergmans kandidatur HÄR.

Emma Wiesner, energimarknadsanalytiker från Stockholm, lyfte vikten av att stå upp för samarbete, att sprida en liberal och optimistisk syn på just EU-samarbetet. Wiesner vill säkra den fria rörligheten och anser även att EP-valet är ett viktigt värderingsval. För att lösa framtidens utmaningar behövs hela befolkningens kompentens, inte minst kvinnornas. Läs mer om Wiesners kandidatur HÄR.

Ebba Krumlinde, ledamot av Centerkvinnornas förbundsstyrelse och projektledare från Båstad, vill arbeta för ett mer liberalt och mer medmänskligt Europa. Fredsprojektet går inte att ta för givet och det förutsätter bl.a. ett fungerande handelsutbyte, något som faktiskt hotas idag. Krumlinde betonade också att jämställdhet inte kan ses som ett enskilt projekt utan måste integreras i allt. Läs mer om Krumlindes kandidatur HÄR.

Hanna Stenegren, politisk sakkunnig från Hässelby, har tidigare arbetat i Europaparlamentet och erfar att det går minst tre gubbar på varje kvinna i de organ som fattar avgörande beslut om t.ex. forskningsanslag i Europa. Ett mer jämställt beslutfattande är avgörande för EU-samarbetet och klimatnyttan måste vara styrande i de beslut som fattas inom EU. Läs mer om Stenegrens kandidatur HÄR.

Abir Al-Sahlani, projektledare från Hägersten, vill motverka mörka krafter som breder ut sig över Europa och som vill klyva EU. Al-Sahlani är inte den som stillasittande accepterar ojämlikhet inom EU:s beslutande organ och vill bl.a. arbeta för en ratificering av The Instanbul Convention för att alla kvinnor ska kunna leva tryggt i Europa. Läs mer om Al-Sahlanis kandidatur HÄR.

Madelaine Jakobsson, kommunstyrelsens ordförande i Nordmaling, betonade att världen inte ser ut som i Sverige, att vi måste delta och bidra för ökad jämställdhet och öppenhet, annars riskerar utvecklingen att gå bakåt. Jakobsson lyfte också att avståndet till Bryssel spelar roll och att politiker måste synliggöra och flytta EU närmare medborgarna, i syfte att öka delaktigheten. Jakobsson har ett nätverk i Europa genom sitt deltagande som första svensk i utbildningen European Women Academy. Läs mer om Jakobssons kandidatur HÄR.

Anna Lasses, lokalpolitiker i Solna, avslutade med att lyfta det positiva med att vi tillsammans med våra syskonpartier kan vara krafter för jämställdhet och medmänsklighet i Europa. Lasses är en van förhandlare som inte ger upp sådant som är viktigt på riktigt, utan söker en framkomlig väg framåt. Miljö- och klimatfrågorna samt livsmedelsförsörjning är frågor av särskild betydelse framåt, avslutade Lasses. Läs mer om Lasses kandidatur HÄR.

Just nu och fram till den 4 oktober pågår Centerpartiets medlemsomröstning. Medlemsomröstningen är ett viktigt verktyg för nomineringskommittén i arbetet med att ta fram ett förslag till lista, med namn och ordning på Centerpartiets valsedel i Europaparlamentsvalet 2019. Centerpartiets medlemmar kan läsa mer och rösta HÄR.