• / Nyheter
  • / Hej syster! Du förtjänar Din barnmorska.

Hej syster! Du förtjänar Din barnmorska.

Under Almedalesveckans tisdagseftermiddag bjöd Centerkvinnorna in till seminariet "Hej syster, du förtjänar din barnmorska!".

Paneldeltagare var Mia Ahlberg, ordförande Barnmorskeförbundet och omvårdnadsansvarig barnmorska på Karolinska Universitetsjukhuset, Gudrun Abascal, barnmorska, chef och författare till ett flertal böcker och Nina Campioni, journalist, poddare och författare.

Centerkvinnorna vill ha en nära förlossningsvård som skapar trygghet och bästa möjliga förutsättningar för en säker förlossning, inte minst för kvinnor på landsbygden. För detta krävs kontinuitet och trygghet med sin barnmorska. Caseload-metoden innebär att en eller en liten grupp barnmorskor följer den gravida kvinnan under hela graviditeten, vid förlossningen och eftervården - en metod som förordas av såväl gravida som barnmorskor. Metoden leder till ökad trygghet, färre förlossningsskador och snabbare anknytning, oftast utan ökade kostnader för landstinget. Dessutom bidrar den till en bättre arbetsmiljö för barnmorskorna.

Mia Ahlberg, ordförande Barnmorskeförbundet, uppskattade att Centerkvinnorna lyfter denna fråga.

- Det som hände i denna debatt som inte är helt vanligt är att man belyste detta ur kvinnans perspektiv och önskemål och behov. Och att det fanns en politisk vilja att faktiskt göra något, på riktigt! säger Mia Ahlberg efter seminariet.

Gudrun Abascal som är barnmorska, grundare av BB-Sophia och författare av många böcker beskrev samtalet som en dörröppnare för att vilja diskutera frågan ännu mer.

- Hur otroligt viktigt det är att man lyfter fram detta med en bra start på föräldraskapet och "din barnmorska" som vårdform. Och kontuiniteten som finns beskriven i patientlagstiftningen, säger Gundrun Abascal.

Nina Campioni, som är författare och har podden "Vattnet går" var hedrad över att få delta med så kunniga panelister.

- Det är jätteintressant att de hur mycket det faktiskt finns att göra inom förlossningsvården och att man har tagit steget till att förändra i en positiv rikting inom förlossningsvården trots att det allt som ofta är en mer mörk bild av situationen som utmålas, säger Nina efter samtalet.