• / Nyheter
  • / Förunderliga ting sker när kvinnor organiserar sig

Förunderliga ting sker när kvinnor organiserar sig

Den 19 april arrangerade Cissi Wallin, Nina Rung och Kristina Wicksell en Knytblusmanifestation utanför Svenska Akademin på Mynttorget i Stockholm. En av talarna var Centerkvinnornas generalsekreterare Anna Kläppe. Nedan finner ni hennes tal i helhet.

Tack Cissi Wallin, Nina Rung och Kristina Wicksell för att ni har anordnat den här manifestation – och tack för att vi får vara här, dela systerskapet, och tala. För mig som Centerkvinna känns det självklart att vara med idag. Vi har backat kvinnor som vågar sedan 1932!

Och vi är här tillsammans med er idag - för att Svenska Akademien lever i det förgångna. Enligt egen utsago ska den vårda både arvet från det förgångna och vara uppmärksam på nya strömningar i tiden. Men Akademien är inte uppmärksam. Den uppmärksamme hade noterat att året inte är 1786. Att straffrihet inte råder. Att fult spel genomskådas.

Men det handlar förstås inte bara om Akademin. Det handlar om år av ackumulerade erfarenheter – erfarenheter av att bli knuffad åt sidan av män som kvoterar in andra män. Av män som inte har vett att respektera gränser. Av män som osynliggör, förminskar och bufflar sig fram - övertygade om sin egen förträfflighet. Ibland subtilt – ibland högljutt och grisigt. Nej, inte alla män. Inte hela tiden. Men tillräckligt många, alldeles för ofta.

Det handlar om år av ackumulerade erfarenheter av att bära skuld och ta ansvar för andras slarv, misstag och dåliga uppförande. Det handlar om att sexuella trakasserier är vardag för tjejer i skolan. Att kvinnor som valt att ta plats runt bordet eller engagera sig politiskt utsätts för övergrepp och kränkningar, på nätet och i maktens korridorer. Att våld och hot om våld är sexualiserat – ett verktyg för att skrämma till tystnad.

Men det handlar också om systerskap. Att vi känner igen oss. Och vågar berätta om egna erfarenheter. Modiga Cissi Wallin och Lulu Carter banade inte bara vägen för höstens metoo-upprop här i Sverige. De bidrog också till att krossa tystnadskulturen. Och det var många som chockades, yrvaket kan tyckas, av hur många - både nära och bekanta, som skrev #metoo i sin statusuppdatering. Enskilda individers mod, många av er är här idag, växte till en orkan som krossade kulturen av tystnad.

Tänk. Det var nästan som om vi varit invaggade i en falsk trygghet av att snart vara framme. Att jämställdheten snart är vunnen. Men arbetar fortsätter! Vi kan inte vila. Ojämställdhet är som sly – vi måste hjälpas åt att rensa och hålla efter. Annars växer snårskogen snart tät igen – som här i Akademien. Men vi kommer inte acceptera någon återväxt! Vi kommer inte acceptera att tystnadskulturen återvänder. Och låt självutnämnda snillen höra - vi kommer definitivt inte acceptera att kvinnor får bära skuld för mäns övertramp, övergrepp och misslyckanden.

Något brast förra veckan. När Sara Danius tvingades bort. Tålamodet tog slut. Den person som försökt bringa ordning och röja upp fick bära all skuld! Så vi knöt våra blusar. För systerskapet. För det verkliga snillet. Och många av oss knyter även näven, men vi fattar också varandras händer. Och imorgon, i övermorgon och dagen efter det fortsätter vi arbetet med att skynda på nedmonteringen av de patriarkala strukturerna. Och vi blir bara starkare.

För patriarkatet faller inom vår livstid, det måste vi våga tro! Och det kommer falla tack vare all den kraft som vi enskilt besitter i varje möte då vi säger ifrån. Och det kommer att falla tack vare all den kraft som vi besitter tillsammans, när vi gemensamt ryter ifrån och står upp för varandra.

Förunderliga ting sker när kvinnor organiserar sig. Det var kvinnornas mod och ihärdiga arbete som bidrog till allmän rösträtt för snart 100 år sedan. Och i år är det valår. Oavsett politisk färg kan vi göra det känt att kvinnor utgör halva väljarkåren! Att kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter. Att vi inte nöjer oss med mindre än lika rättigheter och möjligheter.


Ställ krav på era politiker. Låt partierna veta att förändring krävs - i det stora och i det vardagsnära. Stötta en politiker med integritet och sakkunskap som är villig att arbeta aktivt för jämställdhet. Om du inte hittar någon tillräckligt bra - beakta valet att själv kliva fram. Engagera dig i ett parti, ett upprop eller en fristående organisation. Eller var en kraft för jämställdhet på ditt jobb, i din vänkrets och på sociala medier.

Arbetet för jämställdhet fortsätter. Förändring sker inte av sig självt. Motståndet återfinns på nätet, i hemmet, i de finaste av finrum. Men vi är här. Och vi är inte tysta. Och tillsammans skapar vi mer rörelse i kvinnorörelsen! Tack Sara Danius för att du håller huvudet högt. Du gör skillnad. NI gör skillnad. Tack för att vi får vara här.

Vill du ta del av talet i sin helhet live? Följ då länken till vår Facebook-sida (klicka på länken!)