• / Nyheter
  • / Årest förebild 2022

Årest förebild 2022

Bild

Centerkvinnornas utmärkelse Årets Förebild 2022 gick till Ingela Andersson, sportchef för IFK Norrköping Dam.

Ingela Andersson har i många år arbetat för att lyfta kvinnors och flickors rätt att spela fotboll på samma villkor som män och pojkar.
Priset delades ut av Malin Bergman, vice ordförande i Centerkvinnorna, vid ett digitalt evenemang 8 mars, då jämställd idrott diskuterades av en panel bestående av Christofer Bergenblock, kommunalråd i Varberg, och Emma Blomdahl Wahlberg, Generation Pep.

- Att flickor och kvinnor ska ha samma möjligheter till idrottande är en prioriterad fråga för Centerkvinnorna, säger Malin Bergman, vice ordförande i Centerkvinnorna.
- Eldsjälar som Ingela behövs för att nå hela vägen fram när det gäller jämställd idrott och hälsa.

Ingela uppvaktades i sitt hem i Finnspång av Norrköpings Centerkvinnor, med ordförande Anna Edebo i spetsen.
- Jag är överväldigad av utmärkelsen, att väljas ut bland alla kvinnor i Sverige som gör så mycket bra, säger Ingela Andersson.
- Jag har bara tyckt det har varit självklart att flickor och kvinnor har samma möjligheter att utöva sin idrott som pojkar och män.

Motivering Årets förebild 2022:
Årets mottagare av utmärkelsen har med små medel lyckats etablera ett damlag i elitettan i en av Sveriges anrikaste herrfotbollsföreningar, IFK Norrköping, där motståndet ibland har varit stort även internt.

Hon har länge med stor kraft fört fram kvinnors och flickors roll inom fotbollen, såväl i styrelserum som ute på planen, och visar att det är möjligt att med målmedvetet arbete ta ordentliga kliv mot en jämställd idrott.
Därför tilldelas Ingela Andersson Centerkvinnornas 8 mars-utmärkelse Årets Förebild 2022!